Igiena corporala

Acordă o notă articolului
(66 voturi)

Igiena poate fi definita ca fiind stiinta sanatatii populatiei, a pastrarii si perfectionarii sanatatii oamenilor, a colectivitatilor umane si, de aceea ea este disciplina de baza a medicinii preventive, profilactice si in acelasi timp disciplina de baza a medicinii colectivitatii.

Igiena educatiei fizice si sportului face parte din domeniul mai mare a al igienei, cu aplicatii la domeniul respectiv. Cuvantul igiena deriva de la Hygeia, care in mitologia greaca era zeita sanatatii, fiica lui Asklepios (Esculap la romani), zeul vindecator al bolilor si simbol al medicinei curative. Stiinta igienei este una din cele mai vechi ramuri ale medicinei si a avut intotdeauna ca scop prevenirea imbolnavirilor si pastrarea sanatatii oamenilor, spre deosebire de ramurile clinice, care au ca obiect principal studiul bolii, a proceselor patologice, in scopul vindecarii bolnavilor.

Scopurile igienei sunt:

1. pastrarea sanatatii si perfectionarea ei la nivelul individului si a colectivitatii umane;
2. ridicarea rezistentei organismului;
3. prelungirea duratei medii de viata a populatiei;
4. prelungirea duratei biologice active a vietii.

Obectivul principal al igienei este sanatatea. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste sanatatea ca o bunastare fizica, mintala si sociala a oamenilor.

Bunastarea fizica presupune:

1. asigurarea de conditii sociale si sanitare pentru o crestere si dezvoltare somatica armonioasa;
2. integritatea si buna functionare a organelor;
3. o buna conditie motorie;
4. o buna capacitate de actiune;

Sanatatea mintala este aptitudinea de a stabili relatii armonioase cu mediul inconjurator. Pentru a favoriza dezvoltarea libera a personalitatii umane sunt necesare conditii sociale pentru integrarea corespunzatoare a omului in grupul si in comunitatea de viata in care traieste. Starea de sanatate ii confera omului o capacitate dinamica de adaptare, in limite fiziologice, la mediul inconjurator, aflat in continua schimbare. Cand organismul nu reuseste sa se adapteze la mediu, apare starea de boala. Sanatatea este rezultanta interactiunii permanente dintre om si mediu, a interactiunii factorilor ereditari, de mediu si comportamentali.

In mentinerea si promovarea sanatatii, ca si in aparitia bolii intervin doua categorii de factori:

- factori endogeni, genetici, si

- factori exogeni din mediul fizic, biologic si social: regimul de viata, regimul alimentar, igiena locuintei, igiena muncii, fumatul, alcoolismul, sedentarismul etc.


Igiena corpului

Igiena corpului se asociaza cu activitatea corecta a organismului, duce la imbunatatirea schimbului de substante cu mediul, a circulatiei sangvine, digestiei alimentare, respiratiei, dezvoltarii posibilitatilor fizice si intelectuale a omului. Igiena corpului necesita, mai întai de toate, pastrarea curateniei pielii. Rolul pielii pentru organism e foarte mare!

La un nivel cu plamanii pielea participa la respiratie: prin tuburile a excretiei sudaripare in fiecare zi se excreta din organism in jur de 700g de apa in rand cu sudoarea, cu ajutorului caruia se elimena din organism substantele toxice, ce apar in urma activitatii vitale a organismului. In acelasi timp pielea apara organismul de agentii externi.
Pastrarea pielii in curtenie e necesara la activitatea ei normala. Colbul, nimerind pe piele si amestecandu-se  cu excretiile sarate a sudorii, astupa canalele de excretii ale glandelor sudaripare, astfel incalcand regimul normal functional al pielii. In fine, pe piele se pot acumula microorganisme patogene, care sunt periculoase pentru viata si sanatatea omului.

Aflarea sistematica a pielii sub actiunea murdariei poate duce la dezvoltarea diferitor boli. De aceea e foarte important a spala regulat corpul cu sapun si apa fierbinte. Sapunul elimina excretiile glandelor sudaripare, deschide apei accesul spre piele, apa fierbinte faciliteaza la dilatarea porilor si la curatirea lor. Dupa fiecare antrement, competitie, e necesar a se spala bine sub un dus cald si cu sapun. Deasemenea e necesar de a introduce in regimul personal al zilei frecarile cu prosop si udarea cu apa (daca nu este posibilitatea de a lua dus) dupa efectuarea gimnasticii de dimineata.

Îngrijirea parului necesita o acuratete deosebita, pentru ca in par deseori nimereste colbul si murdaria. Copiilor li se recomanda de a se freza scurt. Frecventarea saptamanala a baii nu face exceptie de la spalarea regulata de dimineata. Spalarea se face pana la brau cu apa de temperatura camerei.

Mainile trebuie spalate cu sapun mai multe ori pe zi. Cu mainile omul efectueaza cele mai diferite lucruri, se deaceea ele si cel mai tare se murdaresc. Unghiile de la maini trebuie taiate si permanent pastrate in curatenie. In murdaria ce se aduna sub unghii de cele mai deseori se retin microbii.

Asemenea ingrijiri necesita nu doar mainile, dar si picioarele. Ranile posibile care apar la folosirea incorecta a incaltamintei sportive trebuie unse cu iod si bandajate cu tifon curat. In cazul ca aveti picioare ce asuda repede si intens, atunci trebuie zilnic înainte de somn sa spalati picioarele in apa rece si sa le ungeti printre degete cu tifon umezit un solutie de 10% formalina sau galimanaina, praf de acid boric.

Curatirea zilnica a dintilor cu pasta de dinti apara dintii de deteriorarea lor timpurie, intareste gingiile si elimina mirosul neplacut din gura. Curatirea dintilor se face doar cu peria personala, si curatirea dintilor se face cu peria de sus in jos, ci nu dintr-o parte in alta. Dintii trebuie curatiti dimineata si seara, dar si dupa fiecare masa daca aveti posibilitatea.
Dinti buni si sanatosi – conditie excelenta pentru digestia normala! plus zambetul... :)Nota: Fiti curati, ordonati, frumosi si sanatosi :)

sus