Arta Pacii sau Arta Razboiului?

Acordă o notă articolului
(2 voturi)

Vântul şi soarele se certau pe motiv că fiecare dintre ei este mai putemic decât celălalt. Deodată, zărind un călător pe drum, soarele ii spuse vântului: "Cred că am găsit un mijloc prin care să vedem care dintre noi doi are dreptate. Primul care izbuteşte să-l facă pe călător să-şi scoată mantia va fi considerat cel mai puternic. Începe tu!"

 

Soarele se dădu deoparte, în spatele unui nor, iar vântul începu să sufle cât putu mai tare asupra călătorului. Însă, cu cât vântul suflă mai tare către om, cu atât mai strâns îşi ţinu acesta mantia în jurul trupului. În cele din urmă, cuprins de disperare, vântul renunţă. Apoi, soarele ieşi dintre nori şi-şi trimise din plin razele peste călător, care, găsind în curând că e prea cald pentru a merge astfel pe jos, îşi dezbrăcă mantia.

În această fabulă veche, Esop exprimă un adevăr valabil pentru fiecare dintre relaţiile cu semenii noştri. Prin vorbele dure şi nechibzuite pe care le spunem, nu facem altceva decât să distrugem raporturile pe care le avem cu cei din jur, determinându-i pe aceştia, de cele mai multe ori, să se comporte la rândul lor necorespunzător şi rece cu noi. Doar prin iubirea noastră statornică şi insoţită de răbdare avem puterea de a cultiva relaţii familiale sau profesionale şi prietenii frumoase.

Fabula ne-a reamintit de doua carticele ce au legatura cu artele martiale (tehnici si strategii de lupta): “Arta Pacii” scrisa de Morihei Ueshiba, maestru in Aikido, si “Arta Razboiului” a lui Sun Tzu. In speranta ca va vom starni interesul de a le parcuge va prezentam cateva scurte pasaje din ele:

 

Arta Razboiului

“Reperati punctele unde inamicul poate fi luat prin surprindere; faceti-l sa-si piarda suflul, silindu-l sa alerge fara incetare in toate partile. Atacati-l acolo unde nu este pregatit, actionati cand el nu se asteapta, cand el nu isi doreste.”

“Victoria este obiectivul principal al razboiului. Daca ea intarzie, armele se tocesc si moralul se macina. Un atac poate fi lipsit de ingeniozitate, dar el trebuie neaparat sa se desfasoare cu viteza fulgerului. Ca nu s-a vazut niciodata un razboi prelungit care sa fie convenabil vreunei tari.”

“Cel mai important in razboi este sa ataci in strategia inamicului. Daca nu puteti sa inabusiti in fasa intentiile inamicului, nici sa-i rupeti aliantele cand sunt pe punctul de a fi incheiate, ascutiti-va armele spre a dobandi victoria.”

“Cunoaste-ti inamicul si cunoaste-te pe tine insuti; dintr-o suta de batalii nu te vei expune nici unei primejdii. Cand nu-ti cunosti inamicul, dar te cunosti pe tine insuti, sansele tale de victorie sau de infrangere sunt egale. Daca nu-ti cunosti inamicul si nici pe tine insuti, este sigur ca te vei gasi in primejdie in fiecare batalie.”

“Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic.”

"Indoiala, melancolia, tristetea sunt boli si slabesc spiritul. Lupta! Nu le ceda niciodata!"

 

Arta Pacii

“Viata inseamna evolutie. Daca incetam sa mai crestem, fizic si spiritual, suntem ca si morti. Arta Pacii este o sarbatoare a unirii cerului, pamantului si umanitatii. Este tot ce poate fi mai adevarat, bun si frumos.”

“Invata din cartile sfinte si de la oamenii intelepti. Tot ce se afla in jurul tau – chiar si muntii, raurile, plantele si copacii – ar trebui sa-ti fie profesori.”

“Arta Pacii se bazeaza pe patru mari virtuti: Curaj, Intelepciune, Iubire si Prietenie, simbolizate prin Foc, Cer, Pamant si Apa. Esenta Artei Pacii consta in curatirea de rautate, in armonizarea cu mediul inconjurator si in indepartarea din Calea Ta a tuturor obstacolelor si barierelor.”

“In functie de circumstante ar trebui sa fii: tare ca diamantul, flexibil ca o salcie, usor curgator ca apa sau la fel de imaterial ca spatiul.Daca adversarul tau ataca cu foc, impotriveste-te cu apa. Prin natura sa apa nu se loveste de nimic si nu se opune la nimic…”

“Calea Luptatorului a fost gresit inteleasa, ca o modalitate de a ucide si a-i distruge pe ceilalti. Lovirea, jignirea sau distrugerea cuiva constituie cel mai mare pacat pe care il poate face o fiinta umana. Adevarata Cale a Luptatorului consta in evitarea masacrului. Ea este Arta Pacii, puterea Iubirii.”

 

Atat Arta Pacii cat si Arta Razboiului se aplica si in comunicarea noastra cu ceilalti, nu doar in lupta: nu se spune despre cuvinte ca sunt cele mai ascutite sabii?

Arta pacii cat si arta razboiului presupun ca permanent sa fii pregatit pentru orice situatie, sa fii alert, gata de a reactiona in modul cel mai potrivit. Aceasta inseamna antrenament continuu, lucru cu tine insuti (insati), autocunoasterea, autodezvoltate, autoeducare, autodepasire... Succes la antrenamente Smile !

sus