Sport si curaj

Acordă o notă articolului
(2 voturi)

La inceput nu exista mare diferenta intre omul las si omul curajos…Singura diferenta este ca lasul isi asculta temerile si le urmeaza, iar curajosul le pune deoparte si merge inainte. Omul curajos se avanta in necunoscut in ciuda tuturor temerilor. El isi cunoaste temerile, le simte puternic, si realizeaza ca TRAIESTE.

 

Curajul nu inseamna lipsa de teama. Lipsa de teama apare pe masura ce esti din ce in ce mai curajos. Cand pleci pe o mare necunoscuta, cum a facut Columb, exista teama, o teama uriasa, pentru ca nu stii ce o sa se intample…iar instinctul de conservare este foarte puternic la om. Parasesti taramul sigurantei. Intr-un fel iti era foarte bine, dar iti lipse un lucru: aventura. Avantarea in necunoscut iti da emotii. Inima incepe iarasi sa pulsese; esti iarasi viu, viu pe deplin. Simturile ti se reactiveaza parca si TRAIESTI!

Sa accepti provocarea necunoscutului, in ciudata tuturor temerilor, inseamna curaj; sa risti cunoscutul pentru necunoscut, familiarul pentru nefamiliar, confortabilul pentru neconfortabil. Curajos este cel care accepta provocarea si noul in viata sa chiar daca are reticente. Adaptarea la un mediu nou aduce cu sine inteligenta, deschidere, lipsa de prejudecati si capacitate de invatare – adica dezvoltare.

Cuvantul curaj este foarte interesant. El provine din radacina latina cor care inseamna inima, asadar a fi curajos inseamna a trai cu inima. Si numai slabanogii traiesc cu capul; fiindu-le frica, ei se inconjoara de siguranta logicii. De teama, inchid toate usile si ferestrele – cu teologie, concepte, cuvinte, teorii – si se ascund inauntru. Dar viata nu asculta de logica! Ea isi vede de drumul ei, netulburata! Tu trebuie sa asculti de viata; viata nu asculta de tine, si nu isi bate capul cu logica ta.

Asadar calea inimii este calea curajului. Un om plin de vitalitate, puternic, deloc slab in spirit si credinta, se avanta intotdeauna in necunoscut! Acolo exista primejdii, dar el isi asuma riscul pentru ca se antreneaza (fizic, psihic, emotional), se pregateste pentru provocari.

Temerile pot fi: de ordin fizic, psihic, emotional, senzorial, intelectual si chiar spiritual. Ori de cate ori apare o situatie care provoaca frica, exista doua posibilitati: fie te lupti, fie fugi. Sunt oameni care isi accepta fricile, si se feresc de acei stimuli sau acele imprejurari care ii pun in dificultate.

Dar sunt si oameni care nu se simt confortabil atunci cand au senzatia de frica. Oameni care nu accepta ideea de frica, si care lupta permanent cu ei insisi pentru a-si invinge orice urma de frica, de orice tip ar fi ea. Oameni care vor sa isi depaseasca limitele. Acesti oameni sunt luptatorii, cei care prefera sa lupte decat sa fuga. Si cat de larg este zambetul infrangerii unei temeri!

Sportul este cel care ne ajuta sa ne dezvoltam curajul in modul cel mai concret! Alpinismul de exemplu ne ofera sansa de a ne invinge frica de inaltime; inotul, teama de apa; sporturile de lupta, teama de contact fizic. Ralph Waldo Emerson spunea: "Fa ceea ce-ti este teama sa faci, iar teama va disparea cu siguranta!"

Curajul nu se invata doar din carti, doar citind teorie. Este nevoie de practica, de antrenament.

 

Sursa de inspiratie: Curajul (placerea de a trai periculos) – Osho

sus