Pygmalion si sportul

Acordă o notă articolului
(2 voturi)

Ati auzit cumva de mitul lui Pygmalion?

Se spune ca in insula Cipru, insula zeitei dragostei Venus, traia un sculptor neintrecut, pe nume Pygmalion. Veneau la el sa-l admire oameni de pretutindeni si multe fete ar fi vrut sa-i fie sotie pentru ca Pygmalion era foarte frumos. Insa el era dedicat trup si suflet artei sale.

Resimtind singuratatea „Pygmalion a sculptat in fildesul alb ca zapada un corp caruia el i-a dat o frumusete pe care nici o femeie nu o putea avea de la natura. El s-a îndragostit de opera sa ce avea înfatisarea unei fecioare ce parea vie.Pygmalion a rugat-o pe Afrodita (Venus) sa-i însufleteasca „rodul” trudei si iubirii sale. Afrodita (zeita dragostei) i-a înteles dorinta si i-a îndeplinit-o. Când s-a întors acasa si s-a apropiat de statuie, sarutând-o, a simtit corpul viu, vazând cum sângele cald îi circula prin vene….Pygmalion s-a casatorit cu Galateea.

 

 

Ciopleste Pygmalion cu patima,

În marmura alba,

Scânteia

Din inima colosului de piatra

Îl fascineaza, îl îndeamna

La neodihna, daruire si iubire.

Cu ochii mintii,

O vede pe Galateea, nenascuta înca.

 

Cu inima si dalta

Sculpteaza în speranta

Ca faptura împietrita,

Prin vraja iubirii lui

Va fi însufletita.

 

Un ochi senin,

Un sân dezgolit,

Un trup de zeita tacuta

Se nasc treptat din alba marmura,

Stârnit de patima nepotolita.

 

El însusi uluit

De frumusetea

Chipului ce-a plamadit,

Ruga fierbinte înalta,

Apoi,

O boare, ca zefirul de dimineata,

Cu dragoste-i trimite

Si Galateea prinde viata.

 

Divina iubire ce-au trait,

Nu-ncape nici macar în Infinit,

Caci secole,

A strabatut povestea lor,

Iubirea

Dintre Galateea si Pygmalion.

 

O sa va spuneti, da, foarte frumos, dar care este legatura cu sportul? Raspunsul este foarte simplu: prin sport, unealta pe care noi pamantenii o avem la indemana, ne putem “sculpta” corpul fizic si mental pe care ni le dorim, asa cum ni le imaginam!

Fiecare sport, prin particularitatile sale, isi dezvolta practicantii intr-un mod caracteristic, atat fizic cat si in gandire, mentalitate si atitudine! Putem deveni mai puternici (exercitii de forta), mai rapizi (exercitii de viteza), mai flexibili (stretching) si ne putem imbunatati perceptia asupra propriului corp (exercitii de echilibru, de coordonare, rostogoliri, rotatii)! Sportul pe care il practicam ne poate face mai curajosi (sporturi de lupta, escalada), ne poate intari vointa, dointa de a castiga, sau dezvolta atentia distributiva, spiritul de echipa.

In afara sporturilor mai sunt si artele martiale, care au in spatele lor o intreaga filosofie. Karate-ul traditional de exemplu, in afara de dezvoltarea abilitatilor fizice si motrice necesare unui luptator (forta, viteza, flexibilitate, echilibru, coordonare, atentie, putere de concentrare), incearca si educarea practicantilor: disciplina si ordine la antrenamente; principiul etichetei si respectul adversarului; prezinta strategii de lupta; tehnici de respiratie pentru control emotional samd. Sunt si arte martiale care ne invata cum sa manuim armele (ninjutsu, kendo).

 

Asadar faceti sport si “sculptati-va” trupul si mintea precum Pygmalion a sculptat-o pe Galateea! Aveti grija cu dragostea de sine in schimb, sa nu deveniti un Narcis Smile

sus