Fiecare secunda conteaza

Acordă o notă articolului
(2 voturi)

Aveam aproape 25 de ani cand am aflat ca am cancer: trei metastaze diferite, cea mai agresiva fiind de tip adenocarcinon, care metastazeaza prin sange si este greu de oprit. Abdomenul MEU, plamanii MEI si creierul MEU au fost afectate si pentru vindecare au fost necesare 2 interventii chirurgicale si 4 cicluri de chimioterapie.

 

Ce nu prea se vedea in acel moment era o sansa cat de mica de a trai. Dar se pare ca pana la urma voi trai – cel putin inca vreo 50 de anis au mai mult…In momentul in care stii ca vei trait e gandesti cum iti vei conduce viata din acel moment! Si nu este un lucru tocmai usor. Te intrebi: acum cand stiu ca nu voi muri, ce voi face? Ce voi face de acum inainte pentru a nu mai pierde nici o secunda din viata? Pentru a-mi trai viata din plin?

Existenta noastra nu este liniara ci pare sa fie graficul unei misterioase ecuatii cu o multitudine de variabile. Pentru mine, a trai viata din plin inseamna a participa la Turul Ciclist al Frantei, cel mai istovitor eveniment sportiv din lume.

De fiecare data cand castig Turul Frantei imi dovedesc mie insumi ca sunt in viata si, implicit, ca si altii pot supravietui. (In iulie 2004 Lance Armstrong a castigat Turul Frantei pentru a 6-a oara CONSECUTIV, ceea ce reprezinta o performanta absoluta si deosebita in ciclismul modial)

Turul Frantei este o cursa extenuanta, poate irationala, care necesita o structura psihica si o forma fizica fara egal. Cursa este atat de solicitanta incat ciclistul german Hennie Kuiper a spus odata, dupa escaladarea unui varf al Alpilor francezi ca “Vedeam in fata ochilor albul zapezii transformandu-se in negru”. Turul Frantei este un festival al suferintei umane, al dorintei, un cumul de mici tragedii si comedii, toate depinzand de fortele atatputernice si capricioase ale naturii. Durata Turului? 3 saptamani.

Adevarul insa este ca nu as fi castigat nici o data Turul Frantei fara aceasta lectie a durerii…Am invatat ca durerea este temporara, doar renuntarea dureaza etern.

Cursa seamana foarte mult cu existenta noastra – cu exceptia faptului ca exista un premiu la sfarsit si consecintele sunt mai putin dramatice. Viata nu este atat de simpla…

Dar apropierea de moarte, mai ales la varsta pe care o aveam, iti confera o intelegere uimitoare si concluzia urmatoare este afisata in mintea ta cu litere stralucitoare, de-o schioapa: TIMPUL PE CARE IL MAI AI DE TRAIT ESTE LIMITAT SI AI FACE BINE SA TE TREZESTI IN FIECARE DIMINEATA CU POFTA DE VIATA, CU CONVINGEREA FERMA CA FIECARE SECUNDA CONTEAZA.

 

Citate din: "Fiecare secunda conteaza" de Lance Armstrong si Sally Jenkins

sus