De ce dansez?

Acordă o notă articolului
(4 voturi)

Am facut arte martiale mai multi ani, si chiar de performanta...Mereu la antrenament Sensei ne spunea: aici esti la karate, Valentin! nu la balet, nu la dans! Aici este lupta, pe viata si pe moarte! Lucreaza! Fii maxim atent! Concentrat! nu este loc de zambet, o clipa de neatentie si ai pierdut, Valentin!

Sensei avea si are dreptate...pentru ca si acum el spune noilor elevi aceleasi lucruri. Imi placeau asa mult la acea vreme artele martiale incat desconsideram total celelalte sporturi...cu atat mai mult dansul si baletul! Dar oamenii cresc, se dezvolta, si vor sa incerce si lucruri noi...

Fiecare sport are varsta lui, energia lui. De exemplu sporturile de contact, unde trebuie multa energie, concentrare, unde nu prea este loc de mult divertisment, aceste sporturi sunt SPORTURI DE FOC. Sporturile mai domoale, unde nu se consuma foarte multa energie, unde este mai mult agrement si divertisment, relaxare, sunt SPORTURI DE APA (stretching-ul, mersul lejer pe bicicleta, sportul de placere).

Dansul...dansul este o impletire aparte de APA si FOC...feminin si masculin...divertisment, zambet, dar si focus, tensiune...

Dansul este o forma de exprimare mai complexa...Evident si celelalte sporturi sunt forme de exprimare: arte martiale, balet, gimastica, inot, etc. dar in dans ai nevoie de mai multe abilitati, unele cheie!

- ureche muzicala (te nasti sau nu cu ea),

- motricitate (se poate imbunatati prin practica),

- flexibilitate (se poate imbunatati prin practica),

- eleganta in miscare, rafinament, poezie (tind sa cred te nasti sau nu cu acest ceva)...

- imaginatie, visare (se dezvolta in timp, inspirandu-ne din surse variate)

Exista sportivi foarte buni in tenis, in karate, in box, in judo, inot samd, dar atunci cand ii pui sa danseze sunt...lemn, rigizi, stangaci (incordati, se dezechilibreaza, greoi si butucanosi in miscare). Sunt sigur ca si tu ai intalnit astfel de sportivi Smile

Dansul este o pantomima in doi pe muzica iubirii...nu exista competitie cand dansezi de placere cu o femeie sau un barbat, nu este o lupta ci o comuniune, un dialog perfect in doi...altfel dansul nu iese bine...nu iese perfect (nu te face sa te simti bine, fericit).

Dansez pentru ca uneori imi este frica sa nu uit cum sa ating, cum sa managai, cum sa privesc o femeie frumoasa...cum sa o imbratisez...Dansez pentru a incerca sa cuprind cu bratele mele departate ceea ce nu poate fi cuprins, Infinitul...si sa exprim, cu mainile si degetele mele, ceea ce nu poate fi Exprimat in cuvinte...

Dansez pentru ca imi place sa zbor, si sa fiu peste tot, pe un alt plan, o alta frecventa, o alta lume...alt nivel...Dansez pentru ca imi place sa fiu liber...iar libertatea deplina, totala, asa cum spunea Osho, nu este cea politica, nu este cea economica (acestea oricand iti pot fi luate), ci este cea SPIRITUALA. Dansul si muzica au invins razboaie si au vindecat suflete adanc si pururea ranite (recomand filmul War Dance).

Dansez pentru a capta Energia Universului si a o amplifica, a o retransmite mai departe, dar si inapoi Universului, drept recunostinta...pentru ca aceasta Energie este pentru noi, oamenii, precum apa pentru flori (Parintele Teofil).

Dansul imi reaminteste ca sunt contopire intre profan si Divin, fiinta intre pamant si Cer... Din pamant ne luam stabilitatea corpului prin picioare, puternic infipte uneori, pentru a o transforma apoi, de-a lungul axei umane (coloanei vertebrale), in Energie si a o darui, cu bratele ridicate, Universului.

Dansul spune ceva despre mine atunci cand eu nu spun nimic...este limbajul tacut al corpului. Un simplu gest al mainii, o simpla miscare a picioarelor sau a capului, o mimica aparte...si recunosti rapid o persoana careia i se potriveste dansul...Eleganta gesturilor, armonia degajata o dau de gol, e simplu! Tongue out

Dansul inseamna dezvoltare personala. Dansul inseamna libertate. Dansul inseamna implicare fizica, emotionala, mentala si chiar spirituala.

Dansez pentru ca imi face bine...dansez ca sa ma bucur de viata Smile As fi mult mai gol fara dans...fara salsa, fara bachata, fara vals sau cha-cha...La dans uit de toate, fruntea mi se descreteste iar zambetul imi reapare pe buze. Doar intru in sala de dans si incep cursul. DA! Chiar atat de simplu se intampla atatea lucruri complexe!

Danseaza si tu!

 

Piesa: Indila - Derniere Danse  www.youtube.com/watch?v=K5KAc5CoCuk

Sursa de inspiratie: Dansul si Artele Martiale Tongue out

Cu viata trebuie sa stii si sa lupti, dar si sa dansezi. Osho

Galerie de imagini

sus