Cand dansezi, vorbesti despre tine

Acordă o notă articolului
(2 voturi)

Dupa o zi extenuanta la birou, o ora de salsa, bachata sau de tango te ajuta sa-ti regasesti ritmul. Te-ai gandit sa te inscrii la cursuri de dans sau sa renunti la abonamentul tau la Pilates in favoarea unuia la aerodance? Miscarile si pasii de dans te ajuta sa-ti exprimi personalitatea! Tu...ce spui despre tine cand nu vorbesti?

Cei mai multi oameni care incep un curs de dans devin imediat pasionati, pentru ca, in foarte scurt timp, sa devina de-a dreptul dependenti.

Principalele motive sunt: cautarea stabilirii unor noi relatii cu oamenii si nevoia de miscare. In plus, in spatele pasilor si figurilor de dans are loc o aventura unica… „Sa dansezi tangou sau salsa este mai mult decat o simpla disctractie“, afirma Richmond J. Bachia, health and fitness consultant la World Class Fitness Bucuresti. In fond, dansul inseamna exprimarea personalitatii prin miscare. Nevoia de a dansa ascunde in primul rand, o profunda dorinta de schimbare.

In cazul amatorilor, la inceput are loc descoperirea unui nou raport cu trupul lor. Daca privesti cu atentie protagonistii dintr-o sala de dans, ai impresia ca toate corpurile se leagana parca pentru a inlatura toate barierele si conventiile. Picioarele si bratele se misca in ritm cu muzica, ca si cum si-ar dori sa respinga secole intregi de tabuuri. In acest proces, uniunea constienta cu celalalt si afirmarea sinelui sunt la fel de importante. Trecand prin diferite coduri gestuale, te identifici cu partenerul sau devii distinct, imiti sau te sincronizezi. Acest demers este confirmat si de Freud, pentru care „descoperirea acestui registru necunoscut – inconstientul – cere prezenta altcuiva, asupra caruia sa te poti proiecta pentru a recunoaste aceasta fata ascunsa de tine insuti“.

Dans clasic – corp eteric si libertate

Cine a vazut-o dansand pe Alina Cojocaru, celebra prim-balerina a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, a inteles, fara doar si poate, ca dansul clasic se adreseaza mai degraba femeilor eterice decat celor din carne si oase. Dar atractia pentru dansul clasic s-a pierdut de-a lungul anilor, si asta pentru ca el face apel la o dorinta ancestrala si totodata universala a omului: zborul.

„Sa imi pun poantele de balet este singura mea metoda de a alunga gandurile negre“, poves­teste Valentina, 30 ani. In timp ce dansul african se executa cu picioarele „pe pamant“, ca si cum ar fi in cautarea originilor, dansul clasic urca spre cer, mut, in cautarea permanenta a verticalitatii. Cum recunosti o persoana care prefera dansul clasic? Simplu: e exigenta si perfectionista. Cine practica acest dans dialogheaza la nesfarsit si fara efort cu propriul corp, deoarece ambitia lui este sa-si transforme corpul intr-un instrument prin care sa se exprime.

Profesionistii trebuie sa invete in permanenta sa-si asculte tempo-ul corpului si sa negocieze cu el. Asadar, indolentii nu sunt tocmai candidatii ideali pentru acest tip de dans: „Am stiut intotdeauna ca am calitatile necesare: rezistenta si tenacitate“, spuneBeatrice, 30 ani. Psihanalistii atrag insa atentia ca atractia poate ascunde un alt vis: cel al dansatoarei celebre, al solistei. Aceasta denota nu numai un narcisism exacerbat, ci si o dorinta de a porni intr-o lupta de cucerire a sinelui si a libertatii.

„Prin dans, combinam energia si cunoasterea de sine“
Monica Petrica, prim-balerina la Opera din Bucuresti

„Dansul ne da ocazia sa combinam energia si cunoasterea de sine. Toate repetitiile mele incep printr-o meditatie, care ma ajuta sa creez o legatura tangibila intre corp si spirit. Doua principii sunt importante in balet: sa asculti miscarea ce vine din interior, apoi sa dai curs liber personalitatii tale. Poti fi foarte puternic fizic, precum un tigru, sau foarte fragil, aproape ireal, ca o boare de praf – nu conteaza prea mult. Felul tau de a dansa lasa sa se intrevada imaginea inconstienta pe care o ai despre tine si despre relatia ta cu lumea.”

Tango – pasiune si concentrare

Jacques Lacan vedea in tangouimposibilul raport dintre barbati si femei: iubiri pierdute, tra­dari feminine, nostalgie intensa… Iata de ce nu ori­cine danseaza tangou. Nascut la sfarsitul secolului al XIX-lea in bordelurile din Buenos Aires, tangoul scandaliza prin caracterul lui lasciv. Barbatul initiaza dansul, femeia este frumoasa, provo­catoare. Ea reactioneaza, prevede, pune in va­loare cuplul. Tan­goul este o cale agreabila pentru regasirea anu­mi­tor repere. Vor sa simta emotia pe care ti-o poate transmite el abrazo (a tine pe cineva in brate).

Tangoul te ajuta sa iti depasesti teama de celalalt. Trebuie sa stai cu pieptul lipit de parte­nerul de dans. Intr-un fel, se poate spune ca lasi sa actioneze proximi­tatea afectiva si senzuala pentru o poveste de dra­goste efemera.

Sa nu dansezi in­seam­na sa ascunzi o teama inconstienta de celalalt sau de un grup, sunt de parere psihologii, care re­aduc in discutie, in acest caz, prima relatie a indi­vidiului: cea cu ma­ma. Ritmul, repetitia si sime­tria trimit la leganarile din copilarie, cand mama si copilul experi­men­teaza impreuna jocuri ritmate.

Daca te-ai simtit confortabil in aceasta relatie, atunci, automat, te vei putea deschide spre lumea exterioara. Acest lucru poate antrena, pe de o parte, dificultatea de a se deschide catre celalalt. Revenirea asupra acestei amintiri arhaice a dansului devine de-a dreptul periculoasa. {i asta, pentru ca teama de a te lasa purtat inauntrul tau te poate inhiba complet.

Salsa, seductie si vitalitate

Profilul amatorului de salsa: o persoana careia ii place sa se bucure de viata si adora sa fie inconjurata de oameni. Inventat de portoricani la New York, prin ’70, dansul salsa a debarcat apoi in Franta si a declansat o adevarata febra. Preferinta pentru salsa ascunde, de fapt, o nevoie de exprimare a pulsiunilor erotice, dar fara a te simti vinovat. „Imi exteriorizez fara retinere toate instinctele de seducatoare“, confirmaMaria, 40 ani.

Acelasi lucru este valabil si pentru barbati. Se pare ca in momentul in care cuplul trece printr-o criza, un curs de salsa functioneaza la fel de bine ca o sedinta de psihoterapie. Explicatia este aceea ca barbatului, adica celui care conduce, ii revine sarcina de a asigura o buna derulare a dansului, in timp ce femeia, departe de a fi pasiva, invata sa-si gaseasca locul si sa-si surprinda partenerul cu un joc de picioare, un gest neasteptat, o privire complice. Salsa creste si cheful de viata!

Dans aerobic

Aerobicul este, in primul rand, expresia trairilor si sentimentelor tale. Este eliberator si minunat. De asemenea, prin dans, comunici cu ceilalti. Daca un dansator isi exprima sentimentele adevarate, atunci valoarea recreativa este nepretuita pentru cei care privesc. Din punctul meu de vedere, oricine poate dansa intr-un fel sau altul”, spune Richmond J. Bachia.

Cat despre aerodance, el adauga: „Este un program de antrenament menit sa ofere participantilor, pe de o parte, beneficiile unui antrenament aerobic, iar pe de alta parte, datorita dansului, bucuria si posibilitatea exprimarii sentimentelor. Adesea, cand ora se termina, participantii se simt atat de bine incat isi doresc sa continue. Daca la finalul orei mele de dans aerobic participantii sunt nerabdatori sa participe la urmatoarea sedinta, atunci stiu ca mi-am facut treaba…”.

 

Sursa: www.psychologies.ro

sus