Primesti ceea ce daruiesti

Acordă o notă articolului
(5 voturi)

Într-un sat de munte, era un om vestit pentru hărnicia sa. Dar, pe cât de muncilor era omul, pe atât de leneş era fiul său. Toată ziua ar fi stat degeaba şi tot nu s-ar fi plictisit. Numai că, într-o după-amiază, se duse la tatăl său şi îi spuse:

 

- Tată, am văzut pe uliţă nişte băieţi încălţaţi cu ghete noi, foarte frumoase. Aş vrea şi eu aşa ghete.

- Măi băiete, i-a răspuns omul, dacă ai munci şi tu cât de puţin, ţi-aş da banii, dar aşa, pe degeaba, zi şi tu, e drept?

N-a mai spus nimic copilul, dar a plecat supărat. Tare şi-ar fi dorit asemenea ghete, aşa că, a doua zi, iar s-a dus să-i ceară bani tatălui său. Dar şi de data aceasta părintele l-a refuzat.

Când a venit şi a treia zi să-i ceară bani, ţăranul i-a spus:

- Uite, măi băiete, văd că nu mai scap de tine! Eu am treabă aici, în grădină. Dar, în pod, e o grămadă de grâu ce trebuie vânturat, că altfel se umezeşte şi se strică. Pune mâna pe lopată, vântură tu grâul şi pe urmă vino aici şi-ţi dau bani să-ţi cumperi ghetele.

N-a mai putut băiatul de bucurie. S-a urcat repede în podul casei, dar nu prea îl trăgea inima la muncă. Aşa că s-a culcat pe un braţ de fân, a tras un pui de somn, după care a alergat în curte, strigând:

- Gata, tătucă, am vânturat tot grâul. Acum îmi dai banii?

- Nu!  a răspuns omul categoric. Ţi-am spus să vânturi grâul, nu să pierzi vremea. Treci în pod şi fă ce ţi-am spus!

A plecat iar băiatul, dar nu putea înţelege de unde ştia tatal că el nu vânturase grâul. Probabil că l-a surprins dormind şi nu l-a trezit, că altfel nu se poate... Aşa că, după ce s-a urcat iarăşi în podul casei, s-a pus la pândă în loc să aibă grijă de grâu. A stat el preţ de jumătate de ceas, cu ochii aţintiţi spre tatăl său, care muncea de zor în curte, şi, socotind el că-i de ajuns, se duse iarăşi în grădină.

- Tată, am terminat toată treaba, n-a rămas bob de grâu neîntors. Acum îmi dai banii?

- Măi băiete, după ce că eşti leneş, mai eşti şi un mare mincinos. Nu ţi-e ruşine? Să ştii că, dacă nici de data asta nu te duci în pod şi nu faci treaba cum se cuvine, nu mai vezi nici o gheată. Ai înţeles?

Când a văzut băiatul că altfel nu se mai poate, s-a urcat în pod, a pus mâna pe lopată şi a început să vânture grâul. Dar, cum a băgat lopata în grămadă, a găsit ascunsă în grâu o pereche de ghete noi nouţe, exact aşa cum îşi dorea el.

De bucurat, s-a bucurat, cum era şi de aşteptat, dar, în acelaşi timp, îi crăpa obrazul de ruşine pentru minciunile sale de mai'nainte. Fără să-l mai pună nimeni, a vânturat tot grâul, după care s-a dus şi în grădină să îşi ajute tatăl. Acum simţea, într-adevăr, că merită ghetele, dar, mai mult decât atât, simţea cât de bine este să fii alături de părinţi şi să îi ajuţi.

 

Se pare ca Universul are legile sale, si intotdeauna primesti ceea ce oferi, culegi ceea ce semeni...In sport este la fel: cu cat te implici mai tare, cu atat castigi mai mult! Nu vei invinge mereu, poate niciodata nu ajungi campion asa cum ti-ai dori, dar traiesti experiente unice care se imprima in tine, pe care le inveti, si capeti o anumita viziune, atitudine si mentalitate, care in viata valoreaza mai mult decat un simplu titlu de campion!

Ofera totul pentru a fi capabil sa primesti totul, dar sa nu ai niciodata pretentia de a primi totul! Bucura-te de aceasta traire unica, de a darui fara a astepta ceva in schimb! un premiul, aprecierea celorlalti, un sarut, iubire...

Antoine de Saint-Exupery scria: "Daca ceea ce primesti iti poate fi furat, cine are puterea sa iti fure ceea ce daruiesti?" Si tot el afirma "Te imbogatesti prin ceea ce daruiesti si iti imbogatesti insasi putinta de a darui." Asadar daruieste atunci cand simti, ofera totul cand iti doresti cu adevarat, ofera-te pe tine daca este cazul, si sa nu iti fie teama deloc sau o clipa mintea ta sa creada ca ai pierdut ceea ce ai daruit. Dimpotriva! castigi enorm prin nobletea gestului tau.

 

Nota: In poza apare Chrissie Wellington. Iata cum ne intampina Chrissie pe site-ul sau oficial www.chrissiewellington.org "Hello and welcome to my official website! My name is Chrissie Wellington and I am a British Triathlete and four time World Ironman Champion (2007, 2008, 2009 and 2011)."

sus