Elibereaza-ti mintea prin sport!

Acordă o notă articolului
(4 voturi)

Doi calugari, unul tanar, celalalt batran, in vesminte de culoarea sofranului, cu capetele rase, sandale in picioare, se intorceau la manastirea lor intr-o frumoasa seara de vara.

- Ziua noastra a fost lunga si obositoare, frate Ushi, a zis cel mai tanar, dar l-am onorat asa cum se cuvine pe Buddha si am dobandit, cersind, orez si monede de arama. Cu siguranta ca maestrul ne va felicita.

- Da..., a raspuns distrat calugarul cel varstnic.
Apoi a adaugat cu bunatate:
- Nu fii ingrijorat, frate Toshibu, maestrul iti va aprecia zelul.

Calugarii si-au continuat calatoria in tacere. Deodata, la cotitura unui drum, un rau le-a barat calea. Pe marginea drumului, o femeie tanara si seducatoare, purtand haine de pret, statea pe o piatra mare si parea ca asteapta sa-i vina cineva in ajutor. Nu se vedea nici barca si nici barcagiu.
Calugarul mai in varsta, cat se poate de simplu, a luat-o pe femeie in brate si a trecut-o raul, fara sa-si ude macar varful sandalelor. Femeia frumoasa i-a multumit cu un zambet si a plecat. Cei doi calugari si-au continuat drumul. A urmat o lunga tacere, apoi, brusc, neputand sa mai reziste, calugarul tanar a izbucnit:
- Frate Ushi! Oare canonul nu ne interzice cu strictete orice contact si orice relatie cu femeile?

Calugarul batran si-a continuat drumul fara sa raspunda.
- Frate Ushi! a zis calugarul tanar, care incepuse sa se infierbante. Cum ai putut sa iei in brate o femeie frumoasa si parfumata si s-o treci raul?
- Frate Toshibu, a spus calugarul batran, oare inca mai simti "greutatea" acelei femei? Totusi, a trecut mult timp de cand am lasat-o in urma noastra!

 

Aceasta povestioara ne transmite atat de clar si de inteligent indemnul "Elibereaza-ti mintea!"

Sportul este evident unul din mijloacele prin care ne putem deconecta de la problemele cotidiene sau putem uita, macar pentru o ora, de orice grija. Lucrul cel mai interesant si totodata placut, este ca aceasta uitare se intampla de la sine, nu trebuie sa o programam sau sa ne fortam sa o obtinem: imediat ce jocul a inceput, ca prin farmec gandurile dispar. Traim in prezent, aici si acum, atenti la joc, la corpul nostru (coordonare, respiratie, accidentari). Traind in prezent, efectuant lucruri simple, mintea noastra se odihneste, se elibereaza de stres si presiune. Acesta este unul dintre motivele pentru care sportul practicat de placere este atat de sanatos.

De asemenea, practicand cu perseverenta sporturi diferite ne putem elibera mintea de anumite temeri, prejudecati sau limitari (fizice, psihice, mentale). Prin sport ne putem invinge teama de inaltime, teama de apa, teama de esec sau frica de bataie.

Sportul inseamna libertate! Sportul ne face atat de bine!

 

Din cartea "Cele mai frumoase povestiri zen" de Henri Brunel

sus