Despre Ratiune si Pasiune

Acordă o notă articolului
(2 voturi)

Dedicam acest articol tuturor celor pasionati de sport, de viata, de culoare, de muzica, de energie si zambet. Tuturor celor care se dezvolta prin sport si SIMT ca fara sport nimic nu exista; parafrazandu-l pe artistul Gheorghe Gheorghiu: "Dar unde Sport nu e, nimic nu e!" Pentru ca doar sportul inseamna Tinerete fara batranete si Viata fara de moarte.

 

"Iar el raspunse atunci:

Sufletul vostru e adesea un camp de lupta pe care ratiunea si judecata voastra se infrunta cu poftele, cu dorintele si pasiunile voastre.

O, de-as putea sa fiu eu acela care sa va impace cu voi insiva, si de-as putea preface vrajba in inversunarea intr-o imbratisare si o melodie…Dar nu-mi este cu putinta daca voi nu va impacati cu voi insiva si nu va iubiti fiinta voastra cu totul…

Ca ratiunea si simtirea sunt panza si catargul sufletului vostru calator. Iar daca panza ori catargul vi se frang, atunci veti pluti-n deriva sau veti ramane prizonieri in largul marii.

Ca ratiunea singura este o forta care va margineste, iar pasiunea ce nu-i tinuta in frau e-o flacara care se mistuie pe sine. Ratiunea va tine ancorati in realitate, va folositi de ea si ea va aduce foloase (printre care si materiale), iar pasiunea este opusul, va face sa uitati de tot, chiar si de ratiune, sa visati, sa simtiti ca traiti, sa va bucurati de viata…Pasiunea consuma mult, dar va da mult.

Lasati deci sufletul sa va inalte ratiunea pana pe culmile simtirii; sa se prefaca-n cantec; si fie ca tot sufletul sa va indrume pasiunea cu masura pentru ca ea sa poata renaste-n fiecare zi, si zi de zi sa aveti bucuria si lumina pe chipul vostru.

As vrea ca ratiunea si simtirea sa le imbratisati ca pe doi oaspeti dragi in casa voastra. Fireste, nu veti cinsti un oaspete mai mult decat pe celalalt; ca cel care e mai atent cu unul va pierde dragostea si increderea celui de-al doilea."

 

Nota: din cartea "Darul iubirii" scrisa de Kahlil Gibran

sus