Sport si atitudine

Acordă o notă articolului
(1 votează)

Am citit de curand cartea „Secretele Budo-ului“ (John Stevens), care prezintă învăţăturile marilor maeştri în artele marţiale. Este o carte pe care v-o recomandam si in care puteţi descoperi esenţa învăţăturii transmise de Morihei Ueshiba, Jigoro Kano, Miamoto Musashi şi a altor războinici legendari.

 

Va prezentam un fragment din cartea „Secretele Budo-ului“ care ne-a atras atentia:

„Se spune că un rege a adus un cocoş de luptă la un antrenor faimos. Zece zile mai târziu, regele l-a întrebat pe antrenor ce mai face cocoşul lui. «Cocoşul nu este pregătit. Este încă prea agresiv şi prea impetuos. » Au mai trecut zece zile, după care regele l-a întrebat din nou pe antrenor ce mai face cocoşul lui. «Încă nu este pregătit, i-a răspuns acesta. Încearcă să-şi intimideze adversarii. » După alte zece zile, regele a venit din nou să se intereseze de cocoşul lui. «Nu, nu este încă pregătit de luptă, i-a spus antrenorul. De îndată ce se află în faţa unui adversar, vede roşu în faţa ochilor. » În sfârşit, după alte zece zile, antrenorul i-a spus regelui: «Acum cocoşul este gata. Indiferent de adversar, nu mai are nici o reacţie. Pare să fie un cocoş de lemn, dar numai până în clipa decisivă. Nici un alt cocoş nu va îndrăzni vreodată să-l provoace şi toţi se vor feri de el. »“

Ce concluzii putem trage din acest interesant fragment?

Pe de-o parte ar fi ca doar prin antrenament, perseverenta, rabdare (se zice ca Dumnezeu iubeste rabdarea) si constiinciozitate ne depasim conditia, dobandim excelenta si ne dezvoltam.

Apoi faptul ca atitudinea noastra spune totul despre noi, despre reactiile noastre, si ea are in spate o istorie, a fost cladita in timp prin experiente personale. Prin atitudine, gesturi spunem non-verbal cine suntem, ne exprimam Smile (exprimam putere, armonie, eleganta, inteligenta, frumusete sau din contra, teama, prostie, inhibitie)

Fa sport, exprima-te!

 

Nota: In poza este Buakaw por Pramuk castigand un meci K1 prin KO. Am ales aceasta poza pentru ca ea este foarte potrivita pentru povestioara noastra. Buakaw este la ora actuala cel mai desavarsit luptator de Muay Thai din lume, multiplu campion mondial in K1 Max. Prin atitudinea sa exprima atata energie, putere si dorinta de a lupta si castiga. Pentru el Muay Thai este un mod de exprimare, un mod de viata...si doar antrenamentele l-au dus atat de sus. Buakaw exprima atitudinea unui luptator, a unui invingator.

sus