Inima

Acordă o notă articolului
(7 voturi)

Ce se intampla cu inima in timp ce facem sport? de ce bate mai tare si mai rapid? oare cat sange pompeaza ea catre toate ungherele corpului nostru? ni se poate opri inima la un efort prea mare? Citeste mai departe si vei afla raspunsurile.

 

Inima dvs., care reprezinta conducta principala de apa in propria casa, va ofera elemetele necesare pentru a supravietui. In casa, apa curata va permite sa beti fara grija si sa spalati microbii. In trup, inima pompeaza sange in toate camarutele corpului dvs. - catre minte, ca sa puteti gandi, catre organele sexuale ca sa puteti procrea, catre sistemul digestiv, pentru a putea digera mancarea, si catre muschi, pentru a va putea ajuta vecinul sa mute pianul.

Modul de functionare al inimii? cum curge sangele prin organism? De fiecare data cand se relaxeaza inima se umple cu sangele adus de vene. Pe contractie sangele este impins prin artere. Pomparea continua face ca sangele sa circule neintrerupt prin corp, ducand oxigen si substante nutritive organelor si tesuturilor si aducand inapoi dioxidul de carbon si reziduurile. Sangele circula intr-un singur sens! Prin intermediul valvelor sangele care tocmai a fost pompat din inima este impiedicat sa patrunda inapoi: valvele sunt de fapt usile care se inchid in fata sangelui "dat afara". Acel bum-bum care insoteste fiecare bataie a inimii este generat de valvele care se blocheaza cu putere impiedicand sangele sa reintre in inima.

Atunci cand inima dvs. functioneaza normal, ea este ca o masinarie extrem de eficienta. Vasele de sange care alimenteaza muschii sunt deschise si elastice, precum camerele de la rotile de bicicleta ce se dilata atunci cand este nevoie. Vasele de sange care pleaca de la inima duc sangele de la o sursa la alta, indiferenta cat este nevoie. Inima este atat de puternica, incat poate schimba puterea de pompare in functie de situatia in care sunteti, fie ca mergeti lejer sau alergati cu spatele la un caine furios. Imaginati-va cum ar fi sa strangeti pumnul de 60-70 de ori pe minut pentru tot restul vietii - exact ceea ce face inima dvs., fara a se fi epuizat. Acest proces duce la pomparea a 5 litri de sange pe minut, atunci cand va odihniti. Inima este pregatita in orice moment pentru a face fata modificarilor majore, dar nu poate functiona singura si nu poate fi eficienta daca nu va ingrijiti de ea.

Cel mai important factor in sanatatea inimii dvs. si in capacitatea acesteia de a pompa mai mult sange este tocmai fluxul sangvin, eficienta arterelor coronare de a transporta sangele catre inima. Cea mai des intalnita bariera in calea acestei alimentari este boala arterelor coronare, in care acestea se ingroasa si se blocheaza. Atunci cand se intampla asa ceva, muschiul inimii slabeste din cauza lipsei de sange.

Un adult are aprox. 5 l de sange. Inima il pompeaza fara oprire in corp, intr-un circuit neintrerupt. Viteza cu care sangele curge depinde de cat de repede bate inima si cu ce putere. La barbati numarul de batai pe minut este de 60-70 iar la femei se apropie de 80. La fiecare bataie sunt evacuati din inima 70-80 de mililitri de sange, ceea ce inseamna ca intr-o ora inima pompeaza aproape 350 litri de sange. Toate acestea se intampla in timp de odihna! In timpul exercitiilor fizice intense inima bate  de peste 150 ori pe minut cu evacuarea a 200 ml de sange la fiecare bataie.

Pulsul reprezinta frecventa cardiaca, numarul de batai pe minut. Pentru a va lua pulsul puneti degetul aratator si mijlociu undeva in zona incheieturii mainii si veti simti dilatatia vaselor. Care sunt limitele pulsului in care ne incadram? Dupa ce ati facut efort fizic ca capacitate maxima timp de 3 minute, verificati-va pulsul. Limita superioara se determina cu formula 220 - varsta dvs. calendaristica. Va aflati undeva la 80-90% din valoarea maxima? Atunci este ok. De exemplu daca aveti 40 de ani rezulta valoarea maxima este de 180 batai pe minut, iar 90% inseamna 162 iar 80% din 180 inseamna 144 batai pe minut.

Nu uitati ca dvs. sunteti raspunzatori de mintea si corpul dvs. Sunteti cel care ofera ingredientele care trec prin conducte si care afecteaza sau protejeaza reteaua, prin ceea ce mancari, prin ceea ce beti, prin miscarea pe care o faceti, prin felul in care raspundeti la stresul social si de mediu. La dvs este puterea de a face ca propria inima sa fie mai puternica si mai tanara, dar si cel mai darnic organ al trupului dvs. De aceea se spune ca sportivii au o inima mare (atat la fizic cat si la figurat).


Nota:
Inima este simbolul iubirii si spunem ca din inima vin si sentimentele. Ca sa aveti dragoste si sentimente curatati-va inima! Faceti sport!

 

Sursa: "Tu, ghid de functionare" de Dr. Michael F. Roizen

Galerie de imagini

  • Image folder specified does not exist!
  •  
sus